Gyokuro Yutaka BIO zelený čaj 40g
Popis
Smaragdovozelené ihličkovité lístky. Kvetinová vôňa. Gyokuro (Gjokuro) znamená v preklade ´Nefritová rosa´. Spolu s Matchou sa pokladá za najlepší a najprestížnejší druh japonského čaju. Lístky na jeho výrobu sú zbierané len raz ročne začiatkom mája. Trhá sa vrcholový pupeň a dva mladé lístkočky pod ním. Gyokuro vyžaduje dodržanie správneho postupu prípravy (najmä použitie vody o nižšej teplote), inak sa sa v jeho chuti objavia nežiadúce rušívé tóny. Výraz Yutaka (Jitaka) sa v japončine používa na vyjadrenie hojnosti, blahobytu či bohatstva.
Čím zaujme
• vyrábaný ojedinelou metódou zatieňovania lístkov
• jeden z najprestížnejších čajov sveta
• delikátna chuť umami
• veľmi vysoký obsah kofeínu a L-teanínu
• zážitkový čaj pre skutočné potešenie
Všeobecné info
Prvé Gyokuro (Gjokuro) bolo vyrobené v roku 1835 v japonskej oblasti Uji (Udži) a dodnes sa pestuje tradičnou metódou zatieňovania. Nad čajovníkmi sa tri týždne pred zberom lístkov rozprestrie ´strecha´ z hustých tieniacich rohoží (zhruba vo výške 2 metre od zeme), ktoré zachytia 70 - 90% slnečného žiarenia. V lístkoch čajovníka to spôsobí výraznú nadprodukciu chlorofylu (to je dôvod, prečo sú sfarbené do tmavozelena), zvýšenie množstva kofeínu a najmä uchovanie L-teanínu. Práve ten dáva čaju delikátnu chuť umami, tak typickú pre Gyokuro. Okrem toho L-teanín veľmi priaznivo ovplyvňuje psychický stav a navodzuje príjemný pocit pohody a relaxácie.
Zloženie
Zelený čaj.
Príprava
Množstvo čaju
1 ČL (1,5g) / 150ml
Teplota
60˚C
Doba lúhovania
4 min
Počet nálevov
3
Kofeín
Vysoký
Alternatívna príprava: pre ešte intenzívnejší zážitok z pitia tohto čaju odporúčame použiť 5 gramov lístkov na 200 ml vody. Doba lúhovania:
1. nálev - 60 sekúnd (teplota vody 60°C)
2. nálev - 20 sekúnd (teplota vody 60°C)
3. nálev - 120 sekúnd (teplota vody 65°C)
Zaujímavosť
Pre vysoké výrobné náklady patrí Gyokuro (Gjokuro) medzi vôbec najdrahšie čaje sveta. Jeho spracovanie si vyžaduje špecifické ´know-how´ a veľké skúsenosti čajových majstrov. Lístky sú navyše často trhané ručne, čo je na japonské pomery dosť neobvyklý spôsob zberu. To všetko zvyšuje jeho celkový status až natoľko, že ho aj samotní Japonci považujú za luxusný čaj. Práve preto sa Gyokuro nepije ´na litre´, ale podobne ako drahý koňak skôr pomaly vychutnáva.
Známy aj ako: Nefritová rosa, Jade Dew, Jewel Dew, Precious Dew.
Parametre
Krajina | Japonsko |
---|---|
Piktogramy | BIO |
Hmotnosť | 0,05 kg |