Maté IQ 60g
Popis
Maté (Cezmína paraguajská) je vždy zelený ker rastúci vo viacerých krajinách Južnej Ameriky. Prirodzene sa vyskytuje hlavne v Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a na severe Argentíny.
Pôvodne išlo o nápoj juhoamerických indiánov z kmeňa Guraní, no v súčasnosti je Maté obľúbené po celom svete.
Je ideálnou náhradou kávy bez nepríjemných vedľajších účinkov. Kvôli výraznému stimulačnému efektu však nie je vhodné pre deti a osoby so zvýšenou citlivosťou na kofeín.
Čím zaujme
-
v súčasnosti veľmi moderný a štýlový nápoj populárny na celom svete
-
obľúbená náhrada energetických drinkov
-
výrazný stimulačný efekt
-
vhodná alternatíva ku káve
Zdravotné benefity
Maté výborne zmierňuje psychickú aj fyzickú únavu. Naopak, zvyšuje koncentráciu a bdelosť. Napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, odbúrava telesný tuk a mierne tlmí pocit hladu. Obsahuje veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov, vďaka čomu priaznivo pôsobí na celkové zdravie a kondíciu.
Všeobecné info
Zber lístkov na výrobu Maté vykonávajú zberači označovaní ako tzv. Yerbateros. Z kríkov Cezmíny paraguajskej (lat. Ilex paraguariensis) osekávajú mačetami celé konáre s dostatočne rozvinutými lístkami. Tento proces je však vykonávaný veľmi obozretne, aby sa pri ňom rastliny nijako nepoškodili. Celá hmota je následne transportovaná do spracovateľských tovární. Tam sa lístky ľahko pražia, sušia a hlavne melú na drobné kúsky. Takto vzniknutý polotovar sa potom ukladá do vriec a ponechá 6 až 12 mesiacov oddychovať, aby lístky vyzreli. Ide o veľmi dôležitý krok, pretože správnym uskladnením nadobúda Maté svoju jedinečnú chuť a vôňu. Táto fáza výroby sa v španielčine nazýva Estacionamiento, čo v doslovnom preklade znamená ´parkovanie´. Po rozbalení vriec sa Maté ešte raz melie a následne distribuuje ako hotový produkt.
Zloženie
Maté (81%), listy ginkgo biloba, pomarančová kôra, aróma, guarana, kvety pomarančovníka, guava (pyré: guava, konc. jablkového pyré, konc. jablčnej šťavy), kvety slezu.
Výživové údaje na 100 ml
Energia | 18 kJ / 4 kcal |
Tuky | 0 g |
– z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bielkoviny | 0 g |
Soľ | 0,03 g |
Príprava
Množstvo čaju
1 ČL (2g) / 150ml
Teplota
85˚C
Doba lúhovania
3 - 5 min
Kofeín
Vysoký
Maté sa zo zásady nikdy nezalieva vriacou vodou! Na jeho prípravu sa odporúča použiť vodu o teplote 80 - 90°C. V lete sa zvykne pripravovať na spôsob osviežujúceho ľadového nápoja, ktorý je známy ako tzv. Tereré.
Zaujímavosť
Členovia juhoamerického indiánskeho kmeňa Guaraní sa pokladajú za prvých ľudí, ktorí začali s pitím Maté. Pripravovali ho v hlinených nádobkách a pili cez trstinové slamky, aby tak získali silu a vitalitu. Podľa jednej z viacerých legiend sa Maté pokladá za dar od bohyne Mesiaca, známej pod menom Yari. Tá obdarila krajinu zelenou rastlinou, ktorá má rovnakú cenu ako samotné zlato. Začiatkom 16. storočia sa v Južnej Amerike s pitím Maté stretli aj Európania. Išlo o španielskych misiónarov z Rádu jezuitov. Tento nápoj im učaroval až natoľko, že založili mnohé plantáže zamerané na jeho produkciu.
Maté sa tradične pripravuje veľmi silné a pije z vydlabanej tekvičky, ktorá je známa pod názvom Kalabasa. Avšak, nádobka na ´matéčko´ býva vyrobená aj z rôznych iných materiálov. Môže byť kovová, drevená, keramická či hlinená. V takýchto prípadoch sa označuje ako tzv. Matero. Nápoj sa z kalabasy či matera pije (resp. sŕka) cez Bombillu. Ide o slamku, ktorá slúži zároveňa aj ako filter.
Parametre
Hmotnosť | 0,065 kg |
---|