Rooibos čaj 100g
Popis
Ihličkovité lístky. Tmavočervený nálev. Rooibos (Rojbos) má typické hnedočervené sfarbenie, keďže jeho lístky prechádzajú procesom oxidácie. Napriek tomu neobsahuje kofeín a je plný vitamínov a minerálov. Hodí sa na celodenné popíjanie a je ideálny pre malé deti, tehotné ženy či ako upokojujúci večerný nápoj. Výborne chutí s mliekom a medom alebo v lete na spôsob ľadového nápoja.
Čím zaujme
• bylinný nápoj, ktorý každým rokom získava čoraz väčšiu popularitu
• neobsahuje kofeín
• pestuje sa len na malom území, preto je objem jeho produkcie limitovaný
• vysoký obsah antioxidantov a minerálov
• lahodná chuť bez akejkoľvek horkosti či trpkosti
• nenáročná príprava
• ideálny zdravý nápoj obzvlášť pre deti
Zdravotné benefity
Rooibos (Rojbos) zlepšuje stav kostí a zubov, spomaľuje proces starnutia a pomáha pri cukrovke aj astme. Je účinný pri nespavosti a kožných problémoch. Napomáha uvoľňovať stres a psychické napätie. Taktiež zlepšuje trávenie a imunitu, zmierňuje alergie a pôsobí preventívne proti vzniku civilizačných ochorení.
Všeobecné info
Rooibos (tzv. Červený krík) je bylinný ker rastúci výhradne len v horskej oblasti Cederberg, ktorá leží v Juhoafrickej republike. Toto územie je tak unikátne, že od roku 2004 patrí do svetového dedičstva UNESCO. Rastie tu až 9000 rôznych druhov rastlín, z čoho takmer 70% predstavujú endemity vyskytujúce sa jedine na tomto území. Jednou z takýchto vzácnych rastlín je aj Rooibos. Zber jeho ihličkovitých lístkov prebieha vždy v januári, kedy v tejto časti Afriky vrcholí leto. Denné teploty vtedy dosahujú aj 40°C.
Zloženie
Vetvičky a lístky Rooibosu (lat. Aspalathus linearis).
Príprava
Množstvo čaju
1 ČL (2g) / 200ml
Teplota
95˚C
Doba lúhovania
5 min
Počet nálevov
1
Kofeín
Žiadny
Zaujímavosť
V ľudovom liečiteľstve afrických domorodých kmeňov je Rooibos známy už viac ako 300 rokov. Objavenie jeho liečivých účinkov je pripísané členom etnickej skupiny Khoikhoiov. Tí spracúvali časti divo rastúcich kríkov Rooibosu za pomoci kamenných tĺčikov. Vďaka tomu začali rozdrvené vetvičky a lístky oxidovať a nadobudli typické tmavočervené sfarbenie. Celý tento postup sa v súčasnosti vykonáva v moderných továrňach, no princíp oxidácie zostáva rovnaký. História zeleného Rooibosu je však omnoho kratšia, keďže sa začal vyrábať až okolo roku 1990. Pochádza z tej istej rastliny ako jeho známejšia červená verzia. Rozdiel spočíva v tom, že sa lístky neoxidujú. Ihneď po zbere sa rýchlo sušia a tým ich spracovanie končí. Takto si lístky zachovajú sviežu zelenú farbu a hlavne vysoký obsah živín.
Známy aj ako: Červený krík, Red Bush.
Parametre
Krajina | Juhoafrická republika |
---|---|
Hmotnosť | 0,15 kg |