BIO zelený čaj KUKICHA 50g
Popis
Svetlozelený nálev. Kukicha (Kukičha) je netradičný japonský čaj, ktorý je na rozdiel od väčšiny bežných čajov vyrobený len zo stoniek a žilnatiny čajových lístkov. Technicky ide o vedľajší produkt pri spracovaní čajov Bancha a Sencha.
Pre svoj minimálny obsah kofeínu je Kukicha vhodná aj na večerné popíjanie. Je navyše ideálnou súčasťou pitného režimu detí, starších ľudí či tehotných žien.
Zdravotné benefity
Japonci vytriedené stonky a vetvičky zo spracovaných lístkov nikdy nepovažujú za odpad. Práve naopak. Kukicha (Kukičha) je značne obľúbená pre jemnú sladkastú chuť s minimálnou horkosťou aj pre nízky obsah kofeínu (zhruba 1/3 v porovnaní s bežným zeleným čajom). Kukicha výborne zaháňa smäd, pomáha zlepšovať trávenie a navyše obsahuje množstvo minerálov, keďže práve stonky a žilnatina transportujú minerály z pôdy do lístkov.
Všeobecné info
Čaj sa do Japonska dostal v 8. storočí vďaka buddhistickým mníchom, ktorí ho priviezli z Číny. Postupne sa veľmi úzko prepojil s duchovnom, umením a rituálmi. Vznikla tak unikátna čajová kultúra odzrkadľujúca japonský zmysel pre disciplínu a dokonalosť. V súčasnosti je produkcia sústredená takmer výhradne na zelený čaj vynikajúcej kvality. Pri pestovaní a spracovaní čaju používajú Japonci vlastné ojedinelé postupy, ako napríklad zatieňovanie lístkov čajovníkov alebo využívanie horúcej pary na šetrné zastavenie oxidácie. V krajine sa vyrobí zhruba 100-tisíc ton čaju za rok, avšak vývoz predstavuje len 1% z tohto objemu. Takmer všetok čaj vypijú samotní Japonci.
Zloženie
Zelený čaj.
Príprava
Množstvo čaju
1 ČL (2g) / 200ml
Teplota
80˚C
Doba lúhovania
1 - 2 min
Kofeín
Nízky
Zaujímavosť
Kukicha (Kukičha) sa pôvodne objavila ako nápoj japonských farmárov, ktorí väčšinu svojej produkcie čajových lístkov využívali ako zdroj živobytia. Skrátka si nemohli dovoliť piť čaj, ktorý vyprodukovali a tak sa sústredili na to, čo po zbere lístkov zostalo. A boli to práve stonky a žilnatina lístkov (zvyšok po výrobe vzácneho čaju Gyokuro), ktoré začali zalievať horúcou vodou. S prekvapením zistili, že takto pripravený nápoj chutí veľmi dobre.
Samotný názov je len vyjadrením základnej podstaty tohto čaju, keďže Kuki sa z japončiny prekladá ako ´stonka´ a výraz Cha (Čha) zase znamená čaj.
Parametre
Krajina | Japonsko |
---|---|
Piktogramy | BIO |
Hmotnosť | 0,105 kg |